2018-04-12

Standby 40 år 2018

Allting började med ett vad.

På våren 1977 fick Kalle Byström reda på att Trollhättans ambulansbyggare Swede Rescue hade problem med sina norska importerade sirener. Han träffade kompisen och Swede Rescues grundare Hans Andersson på en middag där Kalle slog vad med Hans om att han kunde konstruera en mycket bättre elektronisk sirénförstärkare.

Kalle kontaktade Lars Karlsson som var en duktig elektronikingenjör och han påbörjade arbetet med förstärkaren. Under sommaren 1977 kom det nya bestämmelser att det blev godkänt med elektroniska sirénförstärkare. Arbetet fortsätter under hösten och till slut vinner Kalle vadet då han och Lars lyckas få fram en förstärkare som genererade ett bättre ljud med lägre effekt och lägre vikt.

19 juni 1978 startar Kalle Standby tillsammans med Tommy Stenberg efter att Swede Rescue under våren beställt 50 st sirénförstärkare.

Vi kommer att fira och uppmärksamma våra 40 år på olika sätt under året. Varför inte passa på att besöka oss och ta en rundvandring i våra nya, uppfräschade lokaler. Vi bjuder gärna på en kopp kaffe och passa på att träffa oss som arbetar på Standby idag. Under hösten kommer vi också att köra förmånliga kampanjer, så håll utkik i våra utskick.

Branschen vi finns inom, utvecklas hela tiden och så även Standby. Med att fordon blir alltmer uppkopplade, ställs nya krav på både teknik och användande. Vi ser med spänning fram emot många nya intressanta år, och hoppas få vara med dig på vägen.

Vi ses under året!